Snel afvallen voor de zomer of een bruiloft? Géén goed idee!

Wie droomt er niet van om snel wat extra kilo's kwijt te raken, vooral wanneer de zomer nadert of er een belangrijk evenement zoals een bruiloft op de agenda staat? Misschien heb je wel eens gehoord van mensen die in korte tijd veel gewicht verloren door een extreem dieet te volgen, zoals alleen maar fruit eten of een babyvoedingsdieet. Maar voordat je enthousiast begint met het plannen van je eigen dieet, laten we eens kijken naar waarom deze snelle oplossingen eigenlijk niet zo geweldig zijn.

Ik ben Rita, een diëtist in opleiding, en ik herinner me nog goed dat ik op mijn zestiende twee weken lang alleen dadels en melk at om snel van wat extra kilo's af te komen. Maar na veel leren over voeding, levensstijl en zelfliefde, begrijp ik nu waarom dat soort crash-diëten eigenlijk niet goed voor je zijn. In dit blog wil ik de 5 belangrijkste redenen met je delen waarom je beter twee keer kunt nadenken voordat je eraan begint.

Reden 1: Tekort aan Voedingsstoffen

Als je bepaalde voedingsstoffen zoals koolhydraten of vetten helemaal uit je dieet schrapt, loop je het risico essentiële voedingsstoffen, zoals vitamines en mineralen, te missen. Dit kan leiden tot een verstoorde stofwisseling en energieproductie. Daarom zijn strenge diëten, zoals het dadels en melkdieet, eenzijdig en voorzien ze je lichaam niet van alle voedingsstoffen die nodig zijn voor een optimale gezondheid.

Reden 2: Spierverlies

Een vriendin van me zei laatst: "Ik ben zo blij dat ik in een maand tijd 12 kilo ben kwijtgeraakt door het volgen van een ketodieet." Dat klinkt natuurlijk geweldig, maar heb je je ooit afgevraagd waar die 12 kilo precies uit bestond? Laten we eens kijken. Veel mensen beseffen niet hoelang het duurt om één kilogram vet te verliezen. Het kan ongeveer 2 weken duren om één kilogram vet kwijt te raken. Dus, ik vermoed dat mijn vriendin in die maand niet alleen vet, maar vooral vocht en spieren heeft verloren. Diëten met extreem weinig calorieën kunnen namelijk leiden tot spierverlies en verminderde energie. Dit kan op zijn beurt leiden tot een trager metabolisme en verminderde lichamelijke prestaties.

Reden 3: Jojo-Effect

Als reactie op een plotseling tekort aan calorieën, schakelt je lichaam over naar een spaarstand en wordt het moeilijker om calorieën te verwerken, wat resulteert in een grotere neiging om deze calorieën om te zetten in lichaamsvet. Dit fenomeen staat bekend als het jojo-effect, waarbij je na een periode van gewichtsverlies snel weer aankomt, vaak zelfs meer dan je oorspronkelijk had verloren. Dit gebeurt meestal bij het volgen van een crashdieet volgen of een extreem caloriearm dieet, waarbij je snel veel gewicht verliest, en daarna terugkeert naar je oude eetgewoonten. Je lichaam past zich aan de verminderde calorie-inname door de stofwisseling te vertragen en energie te besparen voor essentiële lichaamsfuncties. Hierdoor kan het proces van gewichtsverlies vertragen, zelfs als je minder eet.

Reden 4: Terugkeren naar de Oude Gewoontes

Oké, perfect! Je hebt je doel bereikt en dat jurkje voor het bruiloftsfeest paste perfect. Nu is de kans groot dat je weer normaal gaat eten en misschien zelfs compenseert door meer te genieten van de dingen die tijdens het dieet niet waren toegestaan. Dit kan echter leiden tot een overschot aan calorieën en dus weer gewichtstoename.

Reden 5: Vicieuze cirkel

Het jojo-effect bij afvallen kan een diepgaande impact hebben op jouw zelfvertrouwen. Wanneer je na een periode van succesvol gewichtsverlies snel weer aankomt, kun je gevoelens van teleurstelling, frustratie en zelfkritiek ervaren. Je kunt je schamen dat je niet in staat bent om je bereikte doelen te behouden, wat je vertrouwen in jouw vermogen om je gewicht te beheersen kan verminderen. Bovendien kan het jojo-effect een vicieuze cyclus van dieet-falen-verlies van zelfvertrouwen veroorzaken, waarbij je steeds weer terugkeert naar crashdiëten in een poging om het extra gewicht er snel weer af te krijgen. En zo kom je in een negatieve spiraal van emotioneel eten, schuldgevoelens en een verstoorde relatie met voeding en lichaamsbeeld. Onthoud dat het jojo-effect geen weerspiegeling is van jouw waarde als persoon, en het is cruciaal om liefdevol naar jezelf te blijven en te gaan voor een gezonde relatie met je lijf en met voeding.

Dus, voordat je weer naar een babyvoedingsdieet of een ketodieet grijpt, denk hier nog eens goed over na. Kies liever voor afvallen op een duurzame manier door een gezond voedingspatroon te volgen en beloon jezelf af en toe met minder gezonde lekkernijen, want het leven moet immers leuk blijven. Vergeet niet dat het tijd kostte om die extra kilo's aan te komen, dus het is niet meer dan logisch dat het ook wat tijd kost om ze weer kwijt te raken.

Door: Rita Antaki