Kom van de bank! Het effect van sporten op je stemming en hormonen

In een wereld van koffie en deadlines lijkt het alsof we voortdurend in een race zitten zonder einde in zicht. Na een lange werkdag is het laatste waar we aan denken vaak een sportsessie. We verlangen eerder naar een knusse bank, een zak chips en een marathon Netflix-sessie. Maar wat als ik je vertel dat juist dát het perfecte moment is om in beweging te komen?

Laten we eens stilstaan bij wat die dagelijkse routine eigenlijk met ons lichaam doet en het effect van sporten op onze stemming en hormonen verkennen.

Een ‘shot’ happiness & energie

Stel je voor: je staat klaar om te sporten, en na 10-20 minuten voel je een verschuiving in je lichaam. Het is alsof een innerlijke wekker afgaat en je langzaam meer levendig en energiek voelt.

Waarom? Omdat juist op dat moment je lichaam begint met het vrijgeven van een fascinerende mix van hormonen die je stemming en stressniveaus reguleren: endorfine, serotonine, dopamine en noradrenaline. Je krijgt dus eigenlijk een ‘shot’ aan lichaamseigen drugs.

Endorfine, vaak het "gelukshormoon" genoemd, fungeert als een natuurlijke pijnstiller. Denk aan de laatste keer dat je na een intensieve workout die heerlijke endorfine-rush voelde, waardoor je je ontspannen en gelukkig voelde, ondanks de spierpijn.

Serotonine, bekend om zijn rol in het reguleren van stemmingen, heeft een vergelijkbaar effect. Na een goede training voel je je misschien opgewekter en meer in balans, alsof je de wereld aankan.

Dopamine, de beloningsneurotransmitter, motiveert je om je doelen te bereiken. Denk aan die voldoening die je voelt wanneer je een persoonlijk record breekt of een nieuwe mijlpaal bereikt in je training. Dat is dopamine in actie, die je beloont voor je inspanningen en je inspireert om door te gaan.

Noradrenaline, last but not least, is als een focusbooster. Het verbetert je concentratievermogen en helpt je gefocust te blijven op je training, waardoor je maximale resultaten kunt behalen.

Het Domino-effect van Sporten

Dus nu begrijpen we hoe belangrijk sporten is voor onze mentale gezondheid. Maar sporten heeft ook andere voordelen. Het kan een gevoel van voldoening geven dat zich kan uitbreiden naar andere aspecten van ons leven. Bijvoorbeeld, als je 's-ochtends vroeg opstaat om te sporten, kan dit leiden tot een reeks van andere gezonde gewoonten, zoals gezond eten, sociale interactie en een goede nachtrust - allemaal factoren die ons lijf ten goede komen en tevens symptomen van depressie kunnen helpen tegengaan.

Regelmaat loont Dus, of je nu worstelt met een winterdipje of gewoon de druk van het dagelijkse leven voelt, gun

jezelf een workout of een wandeling. Niet voor niets beveelt de Nederlandse beweegrichtlijnen van de Gezondheidsraad aan om minstens twee keer per week te trainen en wekelijks minstens 2,5 uur matig tot intensief te bewegen. Het is misschien niet altijd gemakkelijk, maar je lichaam en geest zullen je er dankbaar voor zijn.

Pas op voor verslaving Ja, je leest het goed! Voor sommige mensen is sporten net zo verslavend als je favoriete Netflix-serie binge-watchen. Dat gevoel van euforie na een stevige workout dankzij de endorfine, dopamine en serotonine die vrijkomen, kan je keer op keer terug naar de sportschool lokken. Maar pas op, het is belangrijk om een balans te vinden tussen je sportieve enthousiasme en niet overdrijven. Dus, blijf zweten, maar vergeet niet af en toe ook even op adem te komen!

 

Bronnen

- Baeten, H. (2020, March 2). Bewegen voor je brein. Allesoversport.nl.

- Bewegen voor je brein. (2022, August 5). Endorfine - Bewegen voor je brein. Bewegen Voor Je Brein.

- Endorphin release differs by exercise intensity, study finds. (2017, August 26). MedicalNewsToday.

- Vorstman, J., & Stoyell, A. (2015). The neurochemicals of happiness. *NeuroScience*, *3*(1), 13-17.

- Gezondheidsraad. (2017, 22 augustus). Beweegrichtlijnen 2017.